Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 20 stycznia 2019 | Osób Online: 1



 
Błędy w diecie kulturystycznej 02 sierpnia 2006
Artykuł ten przedstawia dziesięć największych błędów jakie popełniane są w diecie kulturystycznej. Zapraszamy do lektury artykułu.





1. Niecierpliwość
Wielu kulturystów przechodzi od jednej diety do drugiej bez wystarczającego okresu przeznaczonego na prawidłowe zapoczątkowanie kolejnej metody żywieniowej. Takie przestawianie zajmuje przynajmniej trzy tygodnie. Jeśli rozpoczynasz dietę bogata w węglowodany, przy umiarkowanej zawartości białka i malej ilości tłuszczu, o zredukowanej wartości kalorycznej, a twoim celem jest pozbycie się tkanki tłuszczowej, to wizualnych zmian możesz oczekiwać po mniej więcej 21 dniach. Nie osadzaj zbyt wcześnie zmian swojej sylwetki.

2. Niedokładna kaloryczność
Nie zwracaj uwagi tylko na sama ilość kalorii, ale też na rodzaj pożywienia, czyli węglowodany, białka i tłuszcze. Z powodu takiego braku danych, wielu kulturystów nie traciło wagi w stopniu przez siebie oczekiwanym, a jeszcze inni na domiar złego zamiast gubić kilogramy, to je zdobywali. Nie popełniajcie błędu złego określenia zawartości kalorycznej przyjmowanego pokarmu. Sukces w kulturystyce wymaga dokładnych danych. Zamiast szacować po omacku, najlepiej skorzystać z gotowych tabel kalorycznych oraz zaopatrzyć się w dokładna wagę.

3. Jedzenie niesystematyczne
Czy chcesz stracić, czy przybrać na wadze, kluczem do tego jest konsekwencja, a przypadkowe odżywianie nie wpływa na postępy. Jeśli ciężko pracujesz nad masa, lub robisz "rzeźbę", to w każdym z tych przypadków najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie pięć razy dziennie. Takie podejście zatrzymuje odkładanie tkanki tłuszczowej, a jednocześnie zwiększa masę mięśni z powodu podwyższonej przyswajalności pożywienia przez organizm.

4. Postęp i skala
Nie polegaj jedynie na wskazaniach wagi, czy centymetra w korygowaniu własnej diety. Kiedy kulturysta chce powiększyć swoje wymiary, często się zniechęca, gdy jego masa natychmiast nie rośnie. Wtedy zwykle sięga po ostateczne środki polegające na spożywaniu dziennie dodatkowych, dużych ilości kalorii. Podobnie, choć w druga stronę można postąpić podczas zbijania wagi przed zawodami. Mimo, ze waga czy centymetr są skutecznymi narzędziami, to najlepiej polegać na ocenianiu postępów na zdjęciach i bezstronnym oku. W gruncie rzeczy kulturystyka jest sportem wizualnym. Jeśli wyglądasz na dopakowanego i jesteś szczupły, to najwyraźniej twoja odtłuszczająca dieta działa, nawet gdy waga i twoje przyrządy się z tym nie zgadzają.

5. Przejadanie się (szczególnie węglowodanami)
Atleci próbujący zwiększyć masę mięśni często przesadzają i spożywają ogromne ilości kalorii, które są potem zamieniane w tkankę tłuszczowa. Niektórzy kulturyści stosujący ubogą w tłuszcze dietę, stale maja kłopoty z nadmierna tkanka tłuszczową z powodu pochłanianych olbrzymich porcji węglowodanów. Oczywiście węglowodany są potrzebne w ciężkim treningu, są tez pomocne podczas regeneracji sił. Jednak organizm przyjmuje tyle ile mu potrzeba, resztę szybko obraca w tłuszcz.

6. Niedociągnięcia indywidualnej diety
Nie ma nic złego w uczeniu się od innych kulturystów tego, co oni robią. Jednakże dieta Doriana Yatesa jest zupełnie inna od tej jaka stosuje Nasser El Sonbaty. To co maja wspólnego to indywidualny albo zwyczajowy sposób podejścia do zagadnienia odżywiania. Dieta Doriana nie przyniesie prawdopodobnie spodziewanych korzyści Nasserowi i tak samo zapewne w odwrotnym przypadku. Dbałość o zachowanie szczegółów dotyczących pożywienia i znajomości reakcji własnego organizmu na wybrane składniki pokarmowe, pozwala na opracowanie idealnej pod względem własnych potrzeb diety.

7. Postrzeganie dodatków żywieniowych jako magicznych środków
Niektórzy kulturyści próbują pozbyć się tłuszczu stosując karnityne i chrom, zapominając o zapoczątkowaniu procesu spalania tkanki tłuszczowej przez zmniejszenie ilości spożywanych kalorii. Jeszcze inni biorą kreatyne, glutamine i aminokwasy, ale nie spożywają przy tym odpowiedniej pod względem kaloryczności ilości porcji białek, aby osiągnąć dodatni bilans azotowy. Dodatki podnoszą wartości pożywienia, nie tuszują złego planowania diety, czy innych błędów żywieniowych.

8. Stawanie się niewolnikiem konserw
Jeśli chcesz osiągnąć sukcesy, musisz stale odżywiać się we właściwy sposób. Znalem atletów, którzy do znudzenia potrafili się obiadać filetami z piersi kurczaka, lub tuńczyka prosto z puszki. Są dostępne przepisy zawierające rożnorodne recepty beztłuszczowych i niskocukrowych posiłków opracowanych dla przygotowujących się do konkursów zawodników. Dzięki nim twój żywieniowy plan długo może przynosić korzyści.

9. Całkowite wyeliminowalenie tłuszczów
Ograniczenie spożywanych tłuszczów daje spodziewane wyniki, natomiast całkowita eliminacja tego składnika z diety, składającej się z bardzo ubogich w tłuszcze ryb, czy odżywek białkowych może doprowadzić do wzmożonego metabolizmu tłuszczów. Pożywienie o niskiej zawartości tłuszczów, zawierającej niezbędne kwasy tłuszczowe, jest w pełni użyteczne podczas regeneracji organizmu i jego wzrostu. Wpływa tez na prawidłowy przebieg procesów metabolizowania tłuszczów.

10. Robienie nagłych, ogromnych zmian
Kiedy zwiększasz, lub zmniejszasz ilość kalorii w swojej diecie, rob to stopniowo, aby dać czas organizmowi na przystosowanie się do tych dietetycznych manipulacji. Gwałtowne zmiany w ilości przyjmowanych kalorii za każdym razem prowadza do rozrostu tkanki tłuszczowej.