Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 17 wrze秐ia 2019 | Os贸b Online: 1



 
Dieta Kwa艣niewskiego 21 listopada 2008
Dieta Kwa艣niewskiego zwana inaczej diet膮 optymaln膮, kt贸ra jest propagowana przez polskiego lekarza Jana Kwa艣niewskiego. Jest diet膮 niskow臋glowodanow膮 i wysokot艂uszczow膮, a spo偶ycie bia艂ka jest niskie.



Zalecane proporcje wyra偶one w gramach: bia艂ko : t艂uszcz : w臋glowodany wynosz膮 w pocz膮tkowym okresie 1,0 : 2,5-3,5 : 0,8, p贸藕niej nale偶y za艣 zmniejszy膰 ilo艣膰 spo偶ywanego bia艂ka. Zalecane jest spo偶ywanie t艂ustych produkt贸w zwierz臋cych, takich jak 偶贸艂tka jaj, podroby, t艂uste mi臋sa, sery, mas艂o, 艣mietana. Uzupe艂nieniem tych produkt贸w powinny by膰 niskocukrowe warzywa takie jak pomidory, og贸rki i kapustne. Spo偶ycie bogatych w w臋glowodany owoc贸w nale偶y ograniczy膰, dopuszczalne s膮 w niewielkich ilo艣ciach owoce jagodowe, takie jak agrest, czarne porzeczki, jagody i 偶urawina.

Z biochemicznego punktu widzenia taka dieta rzeczywi艣cie mo偶e spowodowa膰 spadek masy cia艂a, poprzez zablokowanie wytwarzania tr贸jgliceryd贸w w w膮trobie przy spo偶yciu powy偶ej 10% t艂uszcz贸w w pokarmie. Przy znacznym ograniczaniu w臋glowodan贸w w posi艂kach pod ka偶d膮 postaci膮 (czyli np. ziemniaki, pieczywo, produkty m膮czne) organizm jest zmuszony do spalania rezerw t艂uszczu znajduj膮cych si臋 w tkankach.

Wg. medycyny konwencjonalnej, taki spos贸b od偶ywiania powinien spowodowa膰 znaczny wzrost ryzyka mia偶d偶ycy i hipercholesterolemii (poprzez podwy偶szenie poziomu tzw "z艂ego" cholesterolu i tr贸jgliceryd贸w w surowicy krwi), jednak przypuszczenia te nie znalaz艂y uzasadnienia w wykonanym badaniu przez Zak艂ad Farmakologii Do艣wiadczalnej Instytutu Medycyny Do艣wiadczalnej i Klinicznej PAN.

Dieta jest polecana przez jej zwolennik贸w jako dieta odchudzaj膮ca oraz jako remedium na szerok膮 gam臋 chor贸b. Nie ma 偶adnych bada艅 opublikowanych w licz膮cych si臋, recenzowanych czasopismach naukowych potwierdzaj膮cych skuteczno艣膰 tej metody od偶ywiania jako diety odchudzaj膮cej czy te偶 leczniczej. Brak jest te偶 opublikowanych wynik贸w bada艅 nad d艂ugookresowymi skutkami ubocznymi tej diety. Jednak mimo braku opublikowanych wynik贸w takich bada艅 Komitet Terapii Wydzia艂u VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk w sk艂ad kt贸rego wchodzi艂 m.in. Zbigniew Religa, przedstawi艂 swoje stanowisko, oceniaj膮c diet臋, kt贸rej nie bada艂 a mimo to uzna艂 diet臋 optymaln膮 za szkodliw膮 dla zdrowia. Odpowied藕 na stanowisko komitetu PAN zosta艂a opublikowana w wydawnictwie w艂asnym Jana Kwa艣niewskiego. Jan Kwa艣niewski twierdzi w tej odpowiedzi, 偶e stanowisko Komitetu Terapii oparte jest o fa艂szywe przes艂anki i nie jest poparte 偶adnymi badaniami statystycznymi efekt贸w tej diety. Z drugiej strony, "optymalni" w internecie cz臋sto og艂aszaj膮 niemal偶e cudowne przypadki wylecze艅, kt贸re dotycz膮 prawie wszystkich chor贸b. Liczba takich przypadk贸w idzie wed艂ug nich w miliony, jednak w rzeczywisto艣ci ani jedno z tych rzekomych wylecze艅 nie jest udokumentowane w fachowej literaturze medycznej.

Popularyzacj膮 tego modelu 偶ywienia zajmuj膮 si臋 osoby, kt贸re twierdz膮, 偶e dzi臋ki niemu pozby艂y si臋 wielu ci臋偶kich, przewlek艂ych dolegliwo艣ci, na kt贸re klasyczna medycyna nie ma lekarstwa.

W Jaworznie od 1998 r. dzia艂a Og贸lnopolskie Stowarzyszenie Bractw Optymalnych im. ks. prof. W艂odzimierza Sedlaka, maj膮ce w statucie m.in. popularyzacj臋 tej diety. Dla licznej rzeszy jedz膮cych t艂usto na rynku czasopism istniej膮 dwa miesi臋czniki, pierwszy "Optymalni" wydawany przez wspomniane wy偶ej stowarzyszenie i drugi "Optymalnik" wydawany przez niezale偶n膮 od stowarzyszenia w Jaworznie grup臋 zwolennik贸w diet niskow臋glowodanowych.

W Stanach Zjednoczonych znana jest mylona cz臋sto z diet膮 Kwa艣niewskiego dieta Atkinsa, zwana tak偶e diet膮 niskow臋glowodanow膮 (nies艂usznie uwa偶ana za wysokot艂uszczow膮). Obie diety (Atkinsa jak i Kwa艣niewskiego) promuj膮 podobn膮 metodyk臋 odchudzania, bogat膮 w t艂uszcze a ubog膮 w w臋glowodany, jednak r贸偶ni膮 si臋 znacznie ilo艣ci膮 zalecanego w diecie bia艂ka, kt贸ra to ilo艣膰 implikuje dalsze reakcje metaboliczne organizmu, dlatego te偶 nie mo偶na obu diet uto偶samia膰. Zdaniem J. Kwa艣niewskiego, nadmiar zjadanego bia艂ka jest dla organizmu niekorzystny.