Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 27 marca 2017 | OsÛb Online: 2



 
Indeks Glikemiczny 19 sierpnia 2006
Indeks Glikemiczny (IG) pokazuje nam jak szybko podnosi się poziom glukozy w organiźmie. Węglowodany o wysokim IG powodują tzw. hiperinsulinizm czuli wzmożone wydzielanie insuliny.




Następstwem takiego wyrzutu gdzie mamy wysoki poziom cukru jest gwałtowne jego obniżenie co powoduje odczuwalną hipoglikemie. Należy tutaj zaznaczyć że insulina jest hormonem anabolicznym i powoduje prosec neolipogenezy (tworzenie tłuszczy) przedewszystkim z dostarczonych nam węglowodanów. Trzeba również zauważyć że produkty pełno ziarniste, jak najmniej przetworzone (np. płatki owsiane) mają niższe IG, niż produkty wysoko przetworzone (np. płatki kukurydziane). Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. IG produktu wzrasta również gdy jest poddawany obróbce cieplnej (np. gotowanie). Indeks glikemiczny obniża również odpowiednio zbilansowana dieta tzn. jedząc posiłki złożone z kilku produktów ig jest niższe niż jedząc je osobno, np w przypadku spagetti. Muszę jednak tutaj dodać że pełniejszy tego obraz daje nam Ładunek Glikemiczny (GL - glycemic load). Produkty o niskim IG będą miały zawsze niski GL, jednak średnie i wysokie IG będzie oznaczało różne GL. Można tutaj podać przykład jakim jest Arbuz który jak widzimy w tabeli poniżej ma wysokie IG (75) jednak znajduje się tam mało węglowodanów aktywnych dzięki czemu jego GL jest o wiele niższe.


Tabela indeksów glikemicznych

Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej


Ananas 59
Arbuz 75
Banan 59
Banany dojrzałe 72
Baton Mars 65
Baton Twix 44
Biszkopt 46
Brzoskwinie 29
Brzoskwinie z puszki w syropie 52
Budyń 43
Buraki 65
Cebula 15
Chipsy 90
Chleb - Pieczywo francuskie 95
Chleb biały 95
Chleb pełnoziarnisty żytni 58
Chleb pszenny 85
Chleb pumpernikiel 40
Chleb żytni na zakwasie 55
Chrupki kukurydziane 63
Chrupki pszenne 70
Ciasto francuskie 59
Coca Cola 63
Cukier rafinowany 68
Czekolada biała 44
Czekolada gorzka 22
Czekolada mleczna 49
Czereśnie 22
Czosnek 15
Daktyle suszone 103
Dynia 75
Fanta 68
Fasola biała 40
Fasola biała, ugotowana 33
Fasola czarna 30
Fasola płaskostrąkowa 46
Fasola szparagowa 71
Figi suszone 35
Fruktoza 20
Frytki 95
Glukoza 100
Grejpfrut 25
Groch gotowany 22
Groszek zielony 45
Groszek zielony z puszki 61
Gruszki 42
Herbatniki 57
Jabłka 38
Jabłka suszone 29
Jogurt owocowy 36
Jogurt 0% tłuszczu 27
Jogurt czysty bez cukru 15
Jogurt naturalny 36
Kasza gryczana ugotowana 54
Kasza jaglana, ugotowana 71
Kasza manna 58
Kiełki fasoli Mung 25
Kiwi 52
Kleik ryżowy 90
Knedle ziemniaczane 52
Kukurydza słodka 53
Kukurydza z puszki 55
Kus kus gotowany 65
Laktoza 46
Lody z pełnego mleka 61
Maltoza 110
Makaron 65
Mango 55
Marchewka długo gotowana 85
Marchewka świeża 30
Mąka kukurydziana 70
Melon 65
Miód 87
Mleko odtłuszczone 32
Mleko pełne 3% tłuszczu 27
Mleko słodzone, zagęszczone 61
Mleko zsiadłe 32
Morele suszone 30
Morele świeże 15
Nutella 33
Orzechy 22
Orzeszki ziemne, solone, prażone 14
Otręby owsiane 55
Płatki kukurydziane 84
Płatki owsiane błyskawiczne 85
Płatki ryżowe 80
Pomarańcza 44
Pomidory 15
Popcorn 72
Proso 70
Rodzynki 64
Ryba 38
Ryż Basmati gotowany 60
Ryż biały gotowany 70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Ryż długoziarnisty gotowany 56
Rzepa 72
Soczewica z puszki 44
Soczewica zielona gotowana 30
Soja 14
Soja z puszki 18
Sok ananasowy 46
Sok grejfrutowy 48
Sok jabłkowy 40
Sok pomarańczowy 52
Sok pomidorowy bez cukru 38
Sok z marchwi świeży 43
Śliwki 30
Truskawki 40
Winogrona 46
Wiśnie 25
Ziarna całe pszenicy 41
Ziarna całe żyta 34
Ziarno jęczmienia 25
Ziarno kukurydzy 69
Ziemniaki gotowane 95
Ziemniaki młode 57
Ziemniaki pieczone 85
Ziemniaki puree 90

Autor: Mariusz Żurek