Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 17 czerwca 2024 | Osób Online: 1



 
Dieta CRON 30 marca 2011
Dieta CRON jest dietą bogatą w składniki odżywcze. Twórcami diety są Roy Walford, Lisa Walford, i Brian M. Delaney. Dieta CRON polega na ograniczeniu kalorii w nadziei, że polepszy to stan zdrowia i opóźni starzenie się, w oparciu o wartości określone przez zalecane dzienne spożycie poszczególnych składników odżywczych.



Pochodzenie
Dieta CRON powstała w oparciu o dane zgromadzone przez Walforda w projekcie Biosfera 2 oraz dziesięciolecia przeprowadzonych przez niego testów na zwierzętach.

W wyniku przeprowadzonych badań Roy Walford stwierdził, że myszy laboratoryjne karmione pożywieniem o zawartości kalorii niższej o 50%, jednak zachowującym składniki odżywcze, mogą żyć prawie dwukrotnie dłużej.

Roy Walford uczestniczył w programie Biosfera 2 jako lekarz ośmioosobowego zespołu zamkniętego wewnątrz budynku projektu, gdzie żyli przez dwa lata (26 września 1991–26 września 1993). Ponieważ nie udało się wyhodować spodziewanej ilości jedzenia, dr Walford przekonał załogę do stosowania jego diety opartej na ograniczeniu kalorii. Przyniosło to skutki w postaci znacznych spadków wagi i poprawy zdrowia.

Teoria
Twórcy diety CRON uważają, że każdy posiada swój "set-point" (złoty środek), tzn. specyficzną dla siebie wagę, którą zachowuje jedząc swoje zwykłe posiłki. Twórcy są przekonani, że "set-point" jest dziedziczony oraz wywodzi się z przyzwyczajeń żywieniowych nabytych w dzieciństwie. Twórcy sugerują, żeby stosujący tę dietę pozostawali na poziomie 10% do 25% poniżej swojego "set-point", gdyż wtedy dieta jest najbardziej efektywna.

Jako wytyczną do określenia "set-point" danej osoby stosuje się procentowe otłuszczenie ciała. Powinno ono, zdaniem twórców diety CRON, zawierać się pomiędzy 10-15% dla kobiet i 6-10% dla mężczyzn. Twórcy sugerują pomiar tłuszczu na skórze (zalecają tzw. "Fat-O-Meter"), pomiar przy użyciu niektórych wag elektronicznych i/lub pomiar bioimpedancji elektrycznej. Na podstawie uzyskanego wyniku otłuszczenia ciała i aktualnej wagi ciała określa się docelową wagę (poniżej "set point"), a następnie planuje i stosuje się do wyznaczonej diety aż do osiągnięcia zamierzonej wagi.

Ponadto twórcy diety CRON określają ograniczenie liczby kalorii, do którego powinno się dążyć na 20%. Rzeczywista ilość spożywanego pożywienia zależy od podstawowej przemiany materii (BMR) danej osoby, chociaż Walford wątpi w weryfikowalność narzędzi do jej określania. Przeciętne dzienne spożycie to 1800 kalorii.

Praktyka
Według zalecenia w książce autorstwa Walfordów, należy jeść trzy posiłki dziennie, jednak możliwe są odstępstwa. Stosujący dietę mogą dostosować liczbę posiłków do swojego rozkładu dnia: zwykle poprzez rozdzielenie posiłków bogatych i ubogich w kalorie. Twórcy diety zalecają też "suplementy", mając na myśli tabletki witaminowe oraz pewne wysoko odżywcze produkty (koniecznie ubogie w kalorie). Walfordowie nazywają te składniki "nutrient super-chargers" (super-dopalacze odżywcze); są to np. kombu, drożdże piwowarskie, otręby pszeniczne i zarodki pszenicy, grzyby Lentinula edodes, odtłuszczone mleko w proszku, soja i tofu.

Twórcy radzą przygotować osiem posiłków w wybranym dniu tygodnia, a następnie zamrozić je w celu spożycia w ciągu tygodnia. Nazywają ten proces "Quantity-Cook-and Freeze Option" (Opcja Ilościowego Gotowania i Zamrażania), zaś posiłki "One-a-day MegaMeals" (Jeden MegaPosiłek Dziennie). Pozostałe dwa dania w ciągu dnia można komponować dowolnie.

Dozwolone jest tworzenie własnych przepisów na posiłki. Walfordowie zwracają uwagę, że posiłki te powinny być starannie zaplanowane i zawierać wszystkie wymagane składniki odżywcze. Na swojej stronie internetowej udostępniają programy komputerowe do planowania diety.

źródło: wikipedia