Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 20 stycznia 2019 | Osób Online: 2



 
HCA 05 maja 2006
W ostatnim dziesięcioleciu obserwujemy nagły zwrot oficjalnej medycyny, ku tradycyjnym, ludowym technikom terapeutycznym. Współczesna analityka, co raz częściej odkrywa w starych surowcach leczniczych środki, skuteczne w walce ze współczesnymi problemami zdrowotnymi.



Zjawisko to tyczy się nie tylko farmakologii klinicznej, ale również dozwolonego wspomagania wysiłku. W literaturze podróżniczej znajdujemy opisy malowniczych gajów tamarynowych, zdobiących zielenią monotonny krajobraz piaszczystych nabrzeży Kanału Sueskiego. Rozciągały się podobno wzdłuż torów kolejowych, wiodących do Port Siadu. Owoce tamarynowca stanowiły przedmiot wymiany handlowej w tym rejonie. Chętnie nabywały je europejskie załogi, przemierzające granicę kontynentów Nie z uwagi na smak. Ten ponoć jest podły - intensywnie kwaśny Jednak z uwagi na walory zdrowotne. Tamarynowiec chronił przed szkorbutem i problemami gastrycznymi, związanymi z monotonną, okrętową dietą. Owoce wykorzystywano również, jako dodatek do paszy transportowanych zwierząt. Praktyki skarmiania zwierząt zaniechano, kiedy okazało się, że tamarynowiec drastycznie je wychudza.
Podobno jeden okrętowy medyk wykorzystał obserwacje, poczynione na zwierzętach. Po zakończeniu awanturniczej kariery, powrócił do ojczystej Anglii i otworzył pierwszą praktykę, wyspecjalizowaną w leczeniu otyłości. Podstawą terapii były oczywiście owoce tamarynowca. Podobno dorobił się pokaźnego majątku...

Słodko kwaśny

Ewolucja wytworzyła takie preferencje smakowe, że smak słodki uznajemy za wyjątkowo, atrakcyjny Słodki smak informuje nasz mózg o obecności w pokarmie glukozy najważniejszego składnika pokarmowego. Spróbujmy jednak, wypić szklankę wody osłodzoną cukrem! Czy będzie nam smakowała..? Zdecydowanie - nie! Pomimo atrakcyjności słodkiego smaku, sama słodycz nie dostarcza satysfakcjonujących doznań smakowych. O podobnym napitku powiemy że jest mdły Jednak, kiedy do wody oprócz cukru, dodamy soku z cytryny stwierdzimy że to jest właśnie to, o co chodzi... Chętniej sięgamy po sok owocowy, niż roztwór samego cukru. Smak słodko kwaśny jest bardziej atrakcyjny od „czystej" słodyczy Takie zjawisko musi mieć swoje ewolucyjne uzasadnienie? Skoro smak kwaśny jest pożądany podobnie, jak słodki, to znaczy że powodujące jego odczuwanie kwasy muszą pełnić funkcje odżywcze, nie mniej istotne od prowokującej smak słodki glukozy Zakrawa na ignorancję fakt, że przez całe dziesięciolecia żywieniowcy nie interesowali się odżywczym znaczeniem zawartych w pokarmach kwasów.! Szczęśliwie, w ostatnich latach, zainteresowanie nimi wzrasta lawinowo.

Spalić tłuszcz!?

Niedawno dowiedziono, że kwasy owocowe (hydroksykwasy) odchudzają! Ten efekt ich działania związany jest najprawdopodobniej z wpływem na przemiany najbardziej tuczącego składnika pokarmowego - glukozy Komórki tłuszczowe produkują i gromadzą tłuszcz a człowiek tyje, jedynie wtedy, gdy w tkance tłuszczowej przebiegają odpowiednie przemiany glukozy.
Hydroksykwasy hamują jej napływ do tkanki tłuszczowej i przemiany w komórkach tłuszczowych. W konsekwencji ograniczają wytwarzanie i gromadzenie się tłuszczu zapasowego, a ułatwiają gromadzenie mięśniowego zapasu glukozy - glikogenu. To właśnie, zapewne, dla tych przyczyn, odczuwamy intuicyjnie potrzebę doprawienia kwasami zbyt słodkich pokarmów.
Dopiero po bez mała stuleciu badań, rozwiązano zagadkę zamorzonych zwierząt. Owoce tamarynowca są wyjątkowo obfitym źródłem kwasu hydroksycytrynowego..!
Kwas hydroksycytrynowy, HCA, spala tłuszcz! Mechanizm jego działania jest właśnie, ściśle związany z przemianami glukozy Wyjaśnienie go, a tym bardziej zrozumienie, nie będzie łatwym zadaniem.
Organizm zamienia glukozę w wiele substancji, w tym trzy, istotne dla procesu gromadzenia tłuszczu zapasowego – cytrynian, NADPH i fosfoglicerol. Cytrynian (kwas, cytrynowy) może być przemieniany w kwasy tłuszczowe. Kiedy fosfoglicerol zwiąże te kwasy, powstanie tłuszcz zapasowy. To pozornie pozostawałoby w sprzeczności z wcześniejszymi informacjami, o odchudzających właściwościach kwasów
Nasz metabolizm jest jednak, tak wyregulowany, że, kiedy powstaje dużo cytrynianu, prawie nie powstaje NADPH i fosfoglicerol. Również tak, że kiedy cytrynianu jest nad zbyt wiele, ten nie zamienia się w kwasy tłuszczowe, bo do takiej przemiany niezbędny jest właśnie NADPH. To mechanizm adaptacyjny umożliwiający pobór energii podczas wykonywanej pracy Cytrynian powstaje, bowiem szczególnie obficie przy wysiłku, ze spalanej wtedy intensywnie glukozy Wysiłek to nie dobry czas na magazynowanie zapasów - tłuszczów. Teraz tłuszcze, odwrotnie, powinny się rozpadać i zamieniać w energię. Tak, więc wysoki poziom cytrynianu hamuje gromadzenie zasobów tłuszczowych i tym sposobem ułatwia spalanie tłuszczów zapasowych. Nie trudno odgadnąć, że podobny efekt uzyskamy spożywając dużo kwaśnych owoców..
Kiedy po intensywnym wysiłku lub posiłku, wyjątkowo bogatym w kwas cytrynowy, dramatycznie wzrośnie poziom cytrynianu, ten bywa poddawany reakcji. hydroksylacji i częściowej przemianie w kwas hydroksycytiynowy - hydroksycytrynian. Obecność kwasu hydroksycytrynowego świadczy o wyjątkowo intensywnym wysiłku, wyjątkowo wysokim poziomie cytrynianu i, wyjątkowo wysokim zapotrzebowaniu energetycznym. Tak, więc hydroksycytrynian jeszcze silniej hamuje gromadzenie zasobów tłuszczowych i skuteczniej ułatwia spalanie tłuszczu zapasowego. HCA pozbawia aktywności enzymy; kontrolujące wytwarzanie tłuszczu. Substancje, które hamują enzymy w sposób podobny do hydroksycytrynianu, naukowcy nazywają „fałszywymi substratami". Można zobrazować to tak - jeden owoc tamarynowca odpowiada kilkukilogramowej porcji cytryn albo grejpfrutów

Wspomaganie

W początku lat dziewięćdziesiątych krótkotrwale zainteresowała się ekstraktami z tamarynowca medycyna sportowa. HCA, bowiem, poprzez wpływ na metabolizm glukozy nie tylko ułatwiał spalanie tłuszczu, ale również gromadzenie glikogenu mięśniowego.
Wyniki badań nie dawały jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: „Czy HCA ułatwia rzeźbienie mięśni i podnosi zdolności wysiłkowe sportowców"? W związku z tym, kapsułki HCA pozostawały trochę na uboczu głównego nurtu wspomagania - w cieniu takich, sztandarowych reduktorów tłuszczu, ergogeników, jak HMB czy L-karnityna.
Jednak, jednocześnie zdobywał, co raz większą popularność, jako środek odchudzający i zdrowotny dla osób z nadwagą i powikłam miażdżycowymi. Cytrynian kreatyny, obok drogocennych cząsteczek kreatyny, wprowadza do organizmu molekuły odtłuszczającego cytrynianu. Dzięki temu, buduje masę mięśniową i jednocześnie ułatwia redukcję tłuszczu zapasowego. Cytrynian, bowiem, szczególnie podany z zewnątrz w wysokiej dawce, hamuje syntezę kwasów tłuszczowych i fosfoglicerolu, a w konsekwencji estryfikację - „tycie" wiązanie się kwasów tłuszczowych i fosfoglicerolu w cząsteczki tłuszczu zapasowego. Pirogronian kreatyny oprócz kreatyny, wprowadza molekuły, pirogromianu, które ulegają efektywnej przemianie do cząsteczek cytrynianu. Spalają tłuszcz zapasowy, jeszcze silniej od cytrynianu kreatyny. Mięśnie rozwija z identyczną dynamiką. Pirogronan kreatyny dla tego silniej spala tłuszcz od cytrynianu kreatyny, że skuteczniej hamuje przeminę glukozy w fosfoglicerol. Zdolność hamowania syntezy fosfoglicerolu posiadają bowiem same molekuły pirogronianu, jak też po przekształceniu w molekuły cytrynianu.
Jeżeli teraz. do cytrynianu lub, pirogronianu kreatyny dołożymy HCA, ten zadziała synergistycznie - nasili odtłuszczające efekty obu suplementów! Nasili, gdyż organizm odniesie wrażenie, że otrzymał zwielokrotnione dawki cytrynianu lub pirogronianu. Molekuł hydroksycytrynianu, bowiem, jeszcze skuteczniej od molekuł cytrynianu i pirogronianu, hamują syntezę kwasów tłuszczowych, fosfoglicerolu i cząsteczek tłuszczów zapasowych. Takie połączenie będzie szczególnie korzystne w dyscyplinach z limitami wagowymi i w kulturystyce...


żródło: Olimp Sport Nutrition