Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 26 kwietnia 2024 | Osób Online: 2



 
HCA 05 maja 2006
W ostatnim dziesięcioleciu obserwujemy nagły zwrot oficjalnej medycyny, ku tradycyjnym, ludowym technikom terapeutycznym. Współczesna analityka, co raz częściej odkrywa w starych surowcach leczniczych środki, skuteczne w walce ze współczesnymi problemami zdrowotnymi.



Zjawisko to tyczy się nie tylko farmakologii klinicznej, ale również dozwolonego wspomagania wysiłku. W literaturze podróżniczej znajdujemy opisy malowniczych gajów tamarynowych, zdobiących zielenią monotonny krajobraz piaszczystych nabrzeży Kanału Sueskiego. Rozciągały się podobno wzdłuż torów kolejowych, wiodących do Port Siadu. Owoce tamarynowca stanowiły przedmiot wymiany handlowej w tym rejonie. Chętnie nabywały je europejskie załogi, przemierzające granicę kontynentów Nie z uwagi na smak. Ten ponoć jest podły - intensywnie kwaśny Jednak z uwagi na walory zdrowotne. Tamarynowiec chronił przed szkorbutem i problemami gastrycznymi, związanymi z monotonną, okrętową dietą. Owoce wykorzystywano również, jako dodatek do paszy transportowanych zwierząt. Praktyki skarmiania zwierząt zaniechano, kiedy okazało się, że tamarynowiec drastycznie je wychudza.
Podobno jeden okrętowy medyk wykorzystał obserwacje, poczynione na zwierzętach. Po zakończeniu awanturniczej kariery, powrócił do ojczystej Anglii i otworzył pierwszą praktykę, wyspecjalizowaną w leczeniu otyłości. Podstawą terapii były oczywiście owoce tamarynowca. Podobno dorobił się pokaźnego majątku...

Słodko kwaśny

Ewolucja wytworzyÅ‚a takie preferencje smakowe, że smak sÅ‚odki uznajemy za wyjÄ…tkowo, atrakcyjny SÅ‚odki smak informuje nasz mózg o obecnoÅ›ci w pokarmie glukozy najważniejszego skÅ‚adnika pokarmowego. Spróbujmy jednak, wypić szklankÄ™ wody osÅ‚odzonÄ… cukrem! Czy bÄ™dzie nam smakowaÅ‚a..? Zdecydowanie - nie! Pomimo atrakcyjnoÅ›ci sÅ‚odkiego smaku, sama sÅ‚odycz nie dostarcza satysfakcjonujÄ…cych doznaÅ„ smakowych. O podobnym napitku powiemy że jest mdÅ‚y Jednak, kiedy do wody oprócz cukru, dodamy soku z cytryny stwierdzimy że to jest wÅ‚aÅ›nie to, o co chodzi... ChÄ™tniej siÄ™gamy po sok owocowy, niż roztwór samego cukru. Smak sÅ‚odko kwaÅ›ny jest bardziej atrakcyjny od „czystej" sÅ‚odyczy Takie zjawisko musi mieć swoje ewolucyjne uzasadnienie? Skoro smak kwaÅ›ny jest pożądany podobnie, jak sÅ‚odki, to znaczy że powodujÄ…ce jego odczuwanie kwasy muszÄ… peÅ‚nić funkcje odżywcze, nie mniej istotne od prowokujÄ…cej smak sÅ‚odki glukozy Zakrawa na ignorancjÄ™ fakt, że przez caÅ‚e dziesiÄ™ciolecia żywieniowcy nie interesowali siÄ™ odżywczym znaczeniem zawartych w pokarmach kwasów.! Szczęśliwie, w ostatnich latach, zainteresowanie nimi wzrasta lawinowo.

Spalić tłuszcz!?

Niedawno dowiedziono, że kwasy owocowe (hydroksykwasy) odchudzają! Ten efekt ich działania związany jest najprawdopodobniej z wpływem na przemiany najbardziej tuczącego składnika pokarmowego - glukozy Komórki tłuszczowe produkują i gromadzą tłuszcz a człowiek tyje, jedynie wtedy, gdy w tkance tłuszczowej przebiegają odpowiednie przemiany glukozy.
Hydroksykwasy hamują jej napływ do tkanki tłuszczowej i przemiany w komórkach tłuszczowych. W konsekwencji ograniczają wytwarzanie i gromadzenie się tłuszczu zapasowego, a ułatwiają gromadzenie mięśniowego zapasu glukozy - glikogenu. To właśnie, zapewne, dla tych przyczyn, odczuwamy intuicyjnie potrzebę doprawienia kwasami zbyt słodkich pokarmów.
Dopiero po bez mała stuleciu badań, rozwiązano zagadkę zamorzonych zwierząt. Owoce tamarynowca są wyjątkowo obfitym źródłem kwasu hydroksycytrynowego..!
Kwas hydroksycytrynowy, HCA, spala tłuszcz! Mechanizm jego działania jest właśnie, ściśle związany z przemianami glukozy Wyjaśnienie go, a tym bardziej zrozumienie, nie będzie łatwym zadaniem.
Organizm zamienia glukozÄ™ w wiele substancji, w tym trzy, istotne dla procesu gromadzenia tÅ‚uszczu zapasowego – cytrynian, NADPH i fosfoglicerol. Cytrynian (kwas, cytrynowy) może być przemieniany w kwasy tÅ‚uszczowe. Kiedy fosfoglicerol zwiąże te kwasy, powstanie tÅ‚uszcz zapasowy. To pozornie pozostawaÅ‚oby w sprzecznoÅ›ci z wczeÅ›niejszymi informacjami, o odchudzajÄ…cych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach kwasów
Nasz metabolizm jest jednak, tak wyregulowany, że, kiedy powstaje dużo cytrynianu, prawie nie powstaje NADPH i fosfoglicerol. Również tak, że kiedy cytrynianu jest nad zbyt wiele, ten nie zamienia się w kwasy tłuszczowe, bo do takiej przemiany niezbędny jest właśnie NADPH. To mechanizm adaptacyjny umożliwiający pobór energii podczas wykonywanej pracy Cytrynian powstaje, bowiem szczególnie obficie przy wysiłku, ze spalanej wtedy intensywnie glukozy Wysiłek to nie dobry czas na magazynowanie zapasów - tłuszczów. Teraz tłuszcze, odwrotnie, powinny się rozpadać i zamieniać w energię. Tak, więc wysoki poziom cytrynianu hamuje gromadzenie zasobów tłuszczowych i tym sposobem ułatwia spalanie tłuszczów zapasowych. Nie trudno odgadnąć, że podobny efekt uzyskamy spożywając dużo kwaśnych owoców..
Kiedy po intensywnym wysiÅ‚ku lub posiÅ‚ku, wyjÄ…tkowo bogatym w kwas cytrynowy, dramatycznie wzroÅ›nie poziom cytrynianu, ten bywa poddawany reakcji. hydroksylacji i częściowej przemianie w kwas hydroksycytiynowy - hydroksycytrynian. Obecność kwasu hydroksycytrynowego Å›wiadczy o wyjÄ…tkowo intensywnym wysiÅ‚ku, wyjÄ…tkowo wysokim poziomie cytrynianu i, wyjÄ…tkowo wysokim zapotrzebowaniu energetycznym. Tak, wiÄ™c hydroksycytrynian jeszcze silniej hamuje gromadzenie zasobów tÅ‚uszczowych i skuteczniej uÅ‚atwia spalanie tÅ‚uszczu zapasowego. HCA pozbawia aktywnoÅ›ci enzymy; kontrolujÄ…ce wytwarzanie tÅ‚uszczu. Substancje, które hamujÄ… enzymy w sposób podobny do hydroksycytrynianu, naukowcy nazywajÄ… „faÅ‚szywymi substratami". Można zobrazować to tak - jeden owoc tamarynowca odpowiada kilkukilogramowej porcji cytryn albo grejpfrutów

Wspomaganie

W początku lat dziewięćdziesiątych krótkotrwale zainteresowała się ekstraktami z tamarynowca medycyna sportowa. HCA, bowiem, poprzez wpływ na metabolizm glukozy nie tylko ułatwiał spalanie tłuszczu, ale również gromadzenie glikogenu mięśniowego.
Wyniki badaÅ„ nie dawaÅ‚y jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: „Czy HCA uÅ‚atwia rzeźbienie mięśni i podnosi zdolnoÅ›ci wysiÅ‚kowe sportowców"? W zwiÄ…zku z tym, kapsuÅ‚ki HCA pozostawaÅ‚y trochÄ™ na uboczu głównego nurtu wspomagania - w cieniu takich, sztandarowych reduktorów tÅ‚uszczu, ergogeników, jak HMB czy L-karnityna.
Jednak, jednoczeÅ›nie zdobywaÅ‚, co raz wiÄ™kszÄ… popularność, jako Å›rodek odchudzajÄ…cy i zdrowotny dla osób z nadwagÄ… i powikÅ‚am miażdżycowymi. Cytrynian kreatyny, obok drogocennych czÄ…steczek kreatyny, wprowadza do organizmu molekuÅ‚y odtÅ‚uszczajÄ…cego cytrynianu. DziÄ™ki temu, buduje masÄ™ mięśniowÄ… i jednoczeÅ›nie uÅ‚atwia redukcjÄ™ tÅ‚uszczu zapasowego. Cytrynian, bowiem, szczególnie podany z zewnÄ…trz w wysokiej dawce, hamuje syntezÄ™ kwasów tÅ‚uszczowych i fosfoglicerolu, a w konsekwencji estryfikacjÄ™ - „tycie" wiÄ…zanie siÄ™ kwasów tÅ‚uszczowych i fosfoglicerolu w czÄ…steczki tÅ‚uszczu zapasowego. Pirogronian kreatyny oprócz kreatyny, wprowadza molekuÅ‚y, pirogromianu, które ulegajÄ… efektywnej przemianie do czÄ…steczek cytrynianu. SpalajÄ… tÅ‚uszcz zapasowy, jeszcze silniej od cytrynianu kreatyny. Mięśnie rozwija z identycznÄ… dynamikÄ…. Pirogronan kreatyny dla tego silniej spala tÅ‚uszcz od cytrynianu kreatyny, że skuteczniej hamuje przeminÄ™ glukozy w fosfoglicerol. Zdolność hamowania syntezy fosfoglicerolu posiadajÄ… bowiem same molekuÅ‚y pirogronianu, jak też po przeksztaÅ‚ceniu w molekuÅ‚y cytrynianu.
Jeżeli teraz. do cytrynianu lub, pirogronianu kreatyny dołożymy HCA, ten zadziała synergistycznie - nasili odtłuszczające efekty obu suplementów! Nasili, gdyż organizm odniesie wrażenie, że otrzymał zwielokrotnione dawki cytrynianu lub pirogronianu. Molekuł hydroksycytrynianu, bowiem, jeszcze skuteczniej od molekuł cytrynianu i pirogronianu, hamują syntezę kwasów tłuszczowych, fosfoglicerolu i cząsteczek tłuszczów zapasowych. Takie połączenie będzie szczególnie korzystne w dyscyplinach z limitami wagowymi i w kulturystyce...


żródło: Olimp Sport Nutrition