Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 26 kwietnia 2024 | Osób Online: 2



 
Piersi z kurczaka 01 stycznia 2006
W tym artykule znajdziesz informacje o tym jak przygotowac dania z piersi kurczaka. Jak wiemy kurczak jest jednym z podstawowych elementów diety prawdziwego kulturysty :)



Pierś kurczaka gotowana na parze Trzeba mieć do tego specjalny garnek. Kurę pomarynować trochę (ok. 25-30 min.) w sosie sojowym z przyprawami (może to być imbir, pieprz, papryka, chilli, co kto lubi). Następnie umieścić to na talerzyku i wstawić do parnika n aok. 20 min. Nie trzeba tego pilnować nie przypala się itp. W tym czasie można także nastawić ryż. Wykończyć to danie można po chińsku w sposób następujący: na patelni rozgrzać olej zwykły (można dodać trochę orzechowego i sezamowego), tak aby zaczął lekko dymić i polać tym pierś ułożoną z ryżem na talerzu (będzie skwierczeć). Do gorącego oleju dodałać na sam koniec ząbek czosnku.




Pierś kurczaka z jabłkami 1 pierś kurczaka 1,5 - 2 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 średnia cebula sól, pieprz, cukier Podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę ze szczyptą cukru. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do cebulki i razem podsmażamy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę lub słupki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy cynamon, pieprz i sól do smaku. Smażymy, często mieszając, ok. 10 min. do momentu zmiękczenia jabłek. Podajemy na gorąco z ryżem.




Pierś kurczaka z ryżem (bez smażenia) Ugotuj ryz. W miedzyczasie przygotuj rondelek z pokrywka, jedna lyzka masla, pokroj na plasterki kilka pieczarek, podsmaz na tym masle minute, zalej pol szklanki bialego wina, pol szklanki rosolu, lyzke drobno posiekanego koperku, kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj. Na to uloz obrane z tluszczu i chrzastki piersi kurze, przykryj rondelek i dus na malym ogniu, az bedzie miekkie, sprawdzajac poziom plynu, aby sie nie przypalilo, okolo 15 minut. Zaciagnij sos lyzeczka maki i smietanki. Dopraw pieprzem. Podaj na ryzu.




Pierś kurczaka z ryżem/makaronem - prosty obiad na dwie osoby 2 piersi kurzece 1 lyzka oliwy mala puszka grzybow w wodzie 1/2 szklanki smietanki slodkiej duzo pieprzu ugotowany makaron lub ryz Piersi kurzece obrac ze skory, kosci i tluszczu. Popieprzyc bardzo mocno po obu stronach, tak, zeby byly cale pokryte. Usmazyc na oliwie az brazowe z kazdej strony. Odlozyc na talerz. Patelnie mocno nagrzac i zalac woda i grzybami z puszki. Zeskrobac wszystko, co przylegle do dna patelni. Dodac smietanke, podgotowac na malym ogniu 3 minuty. Wlozyc piersi kurzece do sosu i podgrzac na malym ogniu, az sos zacznie kipiec. Podac na ryzu, makaronie lub z ziemniakami. Nawet z chlebem dobre. Smietanka w tym daniu lagodzi pieprz tak, ze nie jest to ostre danie, jakby moglo sie wydawac. Calosc zabiera 20 minut.




Pierś kurczaka z serem 4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce, 4 słupki ostrego żółtego sera (warmińskiego, tylżyckiego), wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm, 4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag), 1 łyżka masła, 2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych : oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego), 1 jajko, 2 łyżki mąki, 3 łyżki tartej bułki, olej do smażenia, sól, pieprz. Każdy kawałek kurczaka rozbić tłuczkiem, posmarować cienko ( po wewnętrznej stronie) miękkim masłem, posypać obficie ziołami i położyć na nim kawałek sera. Mięso zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny, posypać serem oraz resztą ziół i zapiec w piekarniku (15-20 min), w temp.190 st.C. Podawać z ryżem i surówką.