Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 23 kwietnia 2024 | Osób Online: 2



 
Placuszki, kotlety, nalesniki, omlety 01 stycznia 2006
Placuszki, kotlety, nalesniki, omlety. Dowiesz sie jak w prosty sposób przygotować te pysznosci, które dostarczą Twojemu organizmowi niezedne mikroelementy.



Placuszki, kotlety, nalesniki, omlety Placuszki ryżowe Trudność **, Koszt ** Czas 1 i 30 minut Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 25 dag marchewki 1 mały kalafior 10 dag mrożonego groszku 1 cebula ( opcjonalnie jak ktoś lubi ) 10 dag mielonych migdałków 2 jajka 200 ml śmietany kremówki nisko % (opcjonalnie) 10 dag sera żółtego 2 szklanki rosołu ( najlepiej instant ) 5 dag tartej bułki Oliwa 1 pęczek pietruszki 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) tarta gałka muszkatołowa (opcjonalnie) przyprawy 1) W garnku zagotować rosół, wsypać ryż i ugotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie osączyć na sitku i przestudzić. 2) Żółty ser utrzeć na tarce, zgnieść z ryżem, jajkami i tartą bułką. Doprawić przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformować 8 małych placuszków i obtoczyć w mielonych migdałach. 3) Warzywa oczyścić i umyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew podzielić na plasterki. Kalafior gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie dla smaku. Po 5 minutach wrzucić do garnka marchewkę, a po 10 min mrożony groszek 4) Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na nim placuszki po 3 minuty z każdej strony na żółty kolor. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie tłuszczu. Po czym zaciągnąć śmietaną> Zagotować, doprawić przyprawami , dodać gałkę muszkatołową o sok z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. 5) Jarzynkę osączyć, wymieszać z sosem i przełożyć razem z placuszkami na talerzach. UWAGA: W przypadku chęci zmiejszenia ilości tłuszczy pominąć robienie sosu w punkcie 4. Kalorie: Łącznie 3240/4 = 810 na 1 osobę ( przy uwzględnieniu sosu ) Zaw. Tłuszczu: średnia z sosem i małą bez. ?ródło wit B1

Placki Brzózki Wiadomo że każdy kulturysta zjada rano owsiankę co na dłuższą metę może stać się dość monotonne. Postanowiłem wnieść trochę urozmaicenia w tę monotonność dnia codziennego i wymyśliłem placki które są tak dobre że trudno jest się im oprzeć i z przyjemnością czeka się na ranek aby móc skosztować tego rarytasu. Podstawowe składniki to: - 10 białek z jaj - 2-4 żółtka - 100 g płatków owsianych - 20 g mąki żytniej pszennej Wszystko miksujemy przez chwilę, smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub na „Pamie” tak jak grubsze naleśniki. Żeby placki były pulchniejsze można dodać proszku do pieczenia. Po usmażeniu podajemy z przecierem jabłkowym lub dżemem bezcukrowym. W okresie ostrej diety przedstartowej płatki owsiane można zamienić na ryżowe a mąkę żytnią na ryżową. Nie dodajemy wtedy żółtek. Dla urozmaicenia smaku można dodawać owoce, orzechy, rodzynki, cynamon, płatki kukurydziane.

Naleśniki bananowe składniki: filiżanka mąki 1/2 do 1 filiżanki ugniecionych bananów Bonita 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 2 jajka ( białka i żółtka osobno) łyżka roztopionego masła W średnim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Osobno, wymieszać mleko, żółtka, i roztopione masło, dodać składniki suche ( patrz wyżej ) , dokładnie wymieszać. Dodać banany, ciągle mieszając. Ubić białka na pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy. Smażyć na średnim ogniu.

Kotlety Kukurydziane Skladniki: Puszka konserwowanej kukurydzy 2 cale jaja 20dkg sera zoltego 1 cebula Mąka Tarta bulka Pieprz ,sol Olej roslinny (Planta) Kukurydze odsaczyc wsypac do miski do tego wrzucic grubo starty ser i drobno posiekana cebulke.Wbic jajka mieszajac dodawac maki az masa zgestnieje by moc swobodnie formowac kotlety (tak jak mielone).Doprawic do smaku pieprzem.Uformowanego kotleta obtoczyc w tartej bulce i klasc na patenie na dobrze rozgrzany olej roslinny!Smazyc do zlotego koloru! Smacznego! Polecam na etapie budowania masy miesniowej sporo kalorii!!!

Omlet kulturysty Omlet: 5 bialek 1 cale jajko łyzeczka mleka 4-5 lyzeczek maki zytniej Wszystko razem zmiksowac i wlac do rozgrzanej patelni (posmarowanej tluszczem) - smazyc na wolnym ogniu az do sciecia sie bialek. Na wierzch proponuje zmieszany jogurt 0% (150 gram) ze 125 gramami chudego sera bialego. Pychota Dla tych ktorzy buduja mase - na wierz proponuje dorzucic banana pokrojonego w plasterki i garsc rodzynek.

Placki ryżowe szklanka mąki, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szklanka ugotowanego ryżu, roztrzepane jajo, 1 i 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki stopionego masła, sól, olej do smażenia Mąkę, sól i sodę przesiać do miski. Jajo ubić ze śmietaną wlać do miski, dodać ryż i masło, dokładnie wymieszać. patelnię rozgrzać, włożyć niewielka ilość masła lub oleju mocno podgrzać, zmniejszyć płomień, łyżka nabierać ciasto na placki (2 łyżki na 1 placek), kłaść na patelnię smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.