Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 25 kwietnia 2024 | Osób Online: 2



 
Potraw z ryżu 01 stycznia 2006
Ryż z warzywami
Ryż po kreolsku
Ryż z tunczykim




Ryż z warzywami i sosem curry Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 25min Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 1 pęczek włoszczyzny 20 dag marchwii 3 dag margaryny 650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny 3 dag tłuszczu do smażenia 15 dag szynki 2 łyżki curry 20 dag sera topionego 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy 1) W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 min 2) W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut. 3) Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony. 4) Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać RADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka. Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. ?ródło witamin A i C




Ryż po kreolsku Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 min Składniki dla 4 osób: 20 dag ryżu długo ziarnistego 400 ml bulionu warzywnego 40 dag twardych moreli 1 pęczek młodej cebulki 5 dag zielonych oliwek 5 dag czarnych oliwek 1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu 3 łyżki oliwy z oliwek sos sojowy cynamon 7 dag orzechów laskowych 1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu. 2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki. 3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki. 4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary. Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. ?ródło wit. A




Ryż z tuńczykiem z salatką Torebka ryżu (125g) Puszka tuńczyka (w oleju albo sosie własnym) Musztarda , majonez 1 Średnia cebula 2 Pomidory Żółty lub biały ser Ogórek konserwowy Ryż gotujemy (do garnaka można dodac troszke oliwy), tunczyka oddzielamy od oleju (albo sosu) dodajemy do niego musztarde i dobrze mieszamy , krojmy drobno cebule ,dodajemy troszke do oleju (sosu), ser krojmy dorbno w kostke, ogórka w plasterki. Ugotowany ryz wykladamy na miske żeby wyschnoł i ostygnoł poczym mieszamy go z olejem (sosem).Pomidory krojmy wg uznania ,dodajemy majonez do smaku, pokrojony ser , resztę cebuli , ogórka i mieszamy.Przygotowanego tuńczyka wykladamy na ryż i rowno rozprowadzamy.




Sałatka z ryżu i tuńczyka Gotujesz ryz sypki najlepiej w woreczkach z przyprawami i koniecznie z curry (zolte zabarwienie). Potem rozkladasz go na plaskim polmisku do wystygniecia (MUSI byc sypki) Po wystygnieciu zalezy od ilosci osob otwierasz 2 lub 3 poszki tynczyka w oliwie - ryz mieszasz z oliwa, zeby sie "przegryzlo", a mieso z tunczyka na razie zostawiasz. Na polmisek wykladasz cwiartki pomidowa na to kladziesz ryz z oliwa z tunczyka, na wierzch ryzu kladziesz mieso z tunczyka. Mozesz jesli chcesz przybrac to sysace (naprawde) danie oprocz pomidora - cwiartkami jajek.