Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 20 marca 2019 | Osób Online: 1



 
Przemiana białkowa 10 marca 2006
Białka stanowią podstawowy składnik protoplazmy oraz podłoże wszelkich procesów życiowych. Organizmy roślinne mają zdolność syntetyzowania elementów białek- aminokwasów z azotu nieorganicznego i związków węgla.



Organizm zwierzęcy i ludzki tej zdolności nie posiada. Istnieje ponad 20 różnych aminokwasów dostarczanych z zewnątrz. Inne aminokwasy, których organizm zwierzęcy nie potrafi zsyntetyzować, muszą być dostarczane z pokarmem. Są to tzw. aminokwasy niezbędne, absolutnie koniecznie dla prawidłowego wzrostu i odbudowy tkanek. Dla człowieka niezbędnymi aminokwasami są: treonina, walina, leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, i tryptofan. Oczywiście do najcenniejszych białek pokarmowych należą te, które zawierają najwięcej niezbędnych aminokwasów. Zaliczamy do nich przede wszystkim białko zwierzęce, zawarte w mleku, serze, mięsie, rybach, jajach. Białko pokarmowe ulega w procesie trawienia rozkładowi do aminokwasów. Wchłonięte w jelicie aminokwasy zostają z krwią żyły wrotnej przetransportowane do wątroby, gdzie ulegają przemianą. Jedne z nich wchodzą w skład białek tkankowych, inne w skład cząsteczek hormonów, enzymów czy barwników. Nadmiar aminokwasów ulega w wątrobie procesowi dezaminacji (odszczepieniu grupy aminowej) i przemianie na glikozę lub ketokwasy, które mogą być utlenione do dwutlenku węgla i wody z wyzwoleniem energii, lub zamienione na tłuszcz. Odłączone od aminokwasów grupy aminowe zostają w komórkach wątroby przerabiane na mocznik usuwany z ustroju z moczem.
Proces syntezy białka tkankowego zachodzi szczególnie intensywnie w organizmach rosnących, co dotyczy się też osób uprawiających sporty siłowe (np. kulturystyka), toteż ich zapotrzebowanie na białko jest największe. Organizm ludzki nie magazynuje białek. Tylko bardzo niewielkie ich ilości może gromadzić wątroba.

źródło - fit.pl

Kulturystyka sport ludzi aktywnych !!!